СУТНІСТЬ І РОЛЬ ТВАРИННИЦТВА В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - ГЛУШКОВ, Олег; ЛАЗАКОВИЧ, Іван (Development Service Industry Management, 2025)
В сучасних умовах актуальним питанням держав є забезпечення національної продовольчої безпеки, що суттєво пов’язана з розвитком аграрної сфери національної економіки, забезпеченням вітчизняним економічно доступним і якісним продовольством, необхідним для життєдіяльності населення. Продовольча безпека входить в число найбільш важливих і гострих глобальних проблем сучасності, її значимість визначається низкою об’єктивних і суб’єктивних причин. При вирішенні проблеми продовольчої безпеки стратегічно значимим напрямом виробничої діяльності, який забезпечує необхідні продовольчі ресурси є тваринництво. Тенденції розвитку у сфері тваринництва визначають суттєвий вплив на ефективність вирішення зазначених питань Метою публікації є дослідження сутності і оцінки тенденцій формування, функціонування, розвитку галузі тваринництва та його значення в забезпеченні продовольчої безпеки держави. В статті досліджуються питання щодо особливостей, тенденцій розвитку та функціонування в сучасних умовах галузі тваринництва. Досліджено роль тваринництва у забезпеченні продовольчої безпеки. Визначено сутність поняття продовольча безпека та ретроспектива його виникнення. Проведено оцінку поканика Індексу глобальної продовольчої безпеки України в динаміці показника за 2013 – 2022 рр. Досліджено рівень споживання основних видів продуктів харчування та визначено, що рівень споживання практично за всіма видами продукції тваринництва, перебуває нижче показників 2018 року і не забезпечують продовольчу безпеку країни. Визначені сучасні особливості розвитку галузі тваринництва та виробництва основних видів продукції тваринництва. Досліджено функціонування тваринницької галузі в умовах воєнного стану. Вітчизняну продовольчу безпеку не досягнуто повною мірою, значна частина проблем залишаються невирішеними як у сфері забезпечення населення необхідними продуктами харчування, так і підтримці достатнього рівня платоспроможного попиту населення країни.