УПРАВЛІНСЬКІ ПАТЕРНИ В СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: МОДЕЛІ ЕФЕКТИВНОГО ПАРТНЕРСТВА - ШЕСТАКОВСЬКА, Тетяна (Development Service Industry Management, 2025)
У сучасному трансформаційному середовищі системи охорони здоров’я України зростає потреба в переосмисленні підходів до управління медичними установами та ефективного використання ресурсів у контексті децентралізації, фінансової автономії та соціальної відповідальності. У статті здійснено глибокий аналіз управлінських патернів у системі охорони здоров’я України з урахуванням викликів, спричинених реформуванням державного управління, децентралізацією економіки, фінансовою нестабільністю та пандемією COVID-19. Особливу увагу приділено концепції державно-приватного партнерства як інструменту інтеграції інтересів держави, бізнесу та громади в процесі управління медичними установами та розбудови інфраструктури охорони здоров’я. На основі аналізу наукових праць, статистичних даних та міжнародного досвіду визначено ключові управлінські моделі, які демонструють високу ефективність у забезпеченні доступності, якості та інноваційності медичних послуг. Дослідження охоплює як централізовані, так і децентралізовані форми управління, акцентуючи на поєднанні адміністративних і ринкових механізмів, які дозволяють підвищити адаптивність системи охорони здоров’я до зовнішніх змін. Розглянуто механізми реалізації партнерських моделей через форсайт-підходи, стратегічне планування, впровадження технологічних дорожніх карт, розвиток соціального капіталу та залучення приватних інвестицій у сферу медицини. Також досліджено роль системи контролю якості медичних послуг та методів оцінювання ефективності управлінських рішень, що стали особливо актуальними в умовах пандемії. Узагальнено переваги моделей, що базуються на мультиакторній взаємодії та стійких інституційних механізмах, здатних забезпечити не лише короткострокові покращення, а й довгострокову стабільність і стійкість галузі. Запропоновано типологізацію управлінських патернів, сформульовано практичні рекомендації щодо формування партнерських платформ на регіональному рівні, розвитку кадрового потенціалу та цифрової трансформації управління в медичному секторі. Отримані результати мають вагоме значення для подальшої розробки стратегій реформування охорони здоров’я в Україні, забезпечення прозорості процесів, ефективного використання ресурсів та зміцнення довіри населення до системи.